12Drogist.nl maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Home » Overige » Aambeien

Aambeien

Zelfzorgstandaard voor:
Aambeien

Algemeen:
Aambeien zijn spataderen rond de anus. Uitwendige aambeien zien eruitals roodblauw doorschijnende bolletjes. Ze kunnen zeer pijnlijk zijn,vooral bij het zitten. Ook kan er sprake zijn van jeuk enslijmafscheiding. Inwendige aambeien zijn niet aan de buitenkant tezien. Vaak begint het met een kleine hoeveelheid vers bloed op deontlasting. Aambeien komen nogal eens voor bij vrouwen in dezwangerschap en na een bevalling. Ook bij een moeilijke stoelgangkunnen aambeien ontstaan door langdurig persen.

Welke maatregelen kunt u zelf nemen?
Zorg voor eengoede stoelgang. Hierbij kunnen vezelrijke voeding, veel drinken enveel lichaamsbeweging helpen. Probeer bij de stoelgang niet te hard tepersen en maak gebruik van zacht toiletpapier. Heeft u reeds last vanaambeien dan kunt u met behulp van omwikkelde ijskompressen of eenwaterzitbad de pijn verlichten.

Wanneer moet u een huisarts raadplegen?
Bij bloed in de ontlasting. Ook als de aambeien erg groot zijn of als u twijfelt het wel aambeien zijn.

Welke geneesmiddelen kunt u gebruiken?
Indien bovenstaande maatregelen onvoldoende zijn kan een behandeling met vette crèmes worden toegepast (niet langer dan ongeveer 2 weken). Zetpillen hebben niet de voorkeur omdat ze namelijk niet op de gewenste plaats terechtkomen. Bovendien hebben vette crèmes een beschermende en smerende werking. Zijn de klachten gering dan kunnen crèmes en zalven met een adstringerende werking uitkomst bieden. Deze gaan de zwelling en als gevolg daarvan de pijn tegen (bijv Sperti aambeien zalf). Is sprake van pijn en jeuk dan kan een crème of zalf die de pijn verdooft gebruikt worden, bijv. Theranal zalf of Epianal crème.

Lees voor gebruik de bijsluiter.