12Drogist.nl maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Home » Hoesten, Griep & Verkoudheid » Griep en verkoudheid

Zelfzorgstandaard over griep en verkoudheid

Algemeen:
De verschijnselen bij verkoudheid zijn onder andere hoesten, keelpijn,oorpijn en een verstopte neus. De verschijnselen bij griep (influenza)lijken op die van verkoudheid. Bij griep zijn de klachten echterernstiger van aard met koorts (39-40 graden), hoofdpijn, spierpijn eneen gevoel "doodziek" te zijn.

Oorzaken
Een verkoudheid wordt door verschillende verkoudheidsvirussenveroorzaakt. Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Het(influenza)virus wordt voornamelijk overgebracht worden via de lucht,bv. door hoesten.

Risicogroepen
Tot de risicogroepen bij griep behoren:

  • CARA-patiënten
  • Patiënten die lijden aan de taaislijmziekte (cystic fibrosis)
  • Patiënten met chronische hartaandoeningen
  • Diabetespatiënten
  • Zwangere vrouwen
  • Ouderen

Welke maatregelen kunt u zelf nemen?
Door het opbouwen van een optimale weerstand via een goede conditiekunt u ervoor zorgen dat de verschijnselen van griep minder vat op uhebben. De besmetting met het virus is eigenlijk niet te voorkomen. Bijeen goede weerstand gaat griep en verkoudheid vanzelf weer over (na 3tot 4 dagen) en kunt u het beste goed uitzieken met voldoende rust. Ditkan 1 tot 2 weken duren. Risicogroepen bij griep hebben en grotere kansop complicaties.

Wanneer moet u een huisarts raadplegen?
Als u tot eenrisicogroep behoort en griepverschijnselen krijgt. Bijgriepverschijnselen die niet binnen een week verbeteren of over zijn.Bij zuigelingen, jonge kinderen en ouderen al na enkele dagen.

Welke geneesmiddelen kunt u gebruiken?
Er bestaat geengeneesmiddel tegen griep en verkoudheid. Antibiotica helpen niet tegengriep. Mogelijke complicaties zoals bv. een longontsteking of eenmiddenoorontsteking kunnen wél met antibiotica worden behandeld. Voorde risicogroepen, deze zijn extra kwetsbaar zijn voor complicaties bijgriep, wordt een griepvaccinatie geadviseerd. Dit vermindert de kans opgriep met 70%. De verschijnselen kunnen wel behandeld worden.

spierpijn, hoofdpijn en koorts
Paracetamol (PanadolHot ColdrexAntigrippineCitrosan), ibuprofen (AdvilNurofen), ofnaproxen (Aleve) gebruikt worden. Ook middelen met acetylsalicylzuur (Aspirine), al dan niet gecombineerd met andere stoffen (SanalginSaridon), of in de vorm van carbasalaatcalcium (Ascal) zijngoed werkzaam. Acetylsalicylzuur is echter niet geschikt voor kinderen,omdat ze extra gevoelig zijn voor deze stof en het syndroom van Reyekan optreden. Als gevolg van dit syndroom kan bewustzijnsverlagingoptreden en zelfs coma.

keelpijn
Zuigtabletten verzachten de keel en bevorderen dedoorbloeding (snoepgoed, Strepsils, Trachitol, Hibitane). Ook gorgelenmet koud (zout) water of het gebruik van koude dranken kunnen helpen.

Verstopte neus
Neusdruppels of -spray met xylometazoline(Otrivin) of oxymetazoline (Nasivin). Deze middelen mogen niet langerdan 5 dagen achtereen gebruikt worden i.v.m. gewenningsverschijnselendie daarna optreden. Eventueel kan een (menthol)stoombad verlichtinggeven (Dampo). Menthol is echter niet geschikt voor kinderen jonger dan2 jaar. Als reactie op de "scherpe" mentholdampen kunnenademhalingsstoornissen optreden. Voor baby's kunnen neusdruppels of-spray met een fysiologische zoutoplossing (Otrivin) of een wrijfmiddelLuuf verkoudheidsbalsem voor baby's gebruikt worden.

Lees voor gebruik de bijsluiter.