12Drogist.nl maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Home » Hoofd & Huid » Haaruitval

Zelfzorgstandaard over haaruitval

Algemeen:
Haaruitval is een normaal verschijnsel. De mate van haaruitval kan perpersoon verschillen. Er is sprake van haarverlies indien meer harenuitvallen dan dat er nieuwe haren bijgroeien. Haaruitval van ongeveer100 haren per dag komt veel voor. Veel haarverlies leidt tot kaalheiden wordt door veel mensen moeilijk geaccepteerd. Haaruitval kanverschillende oorzaken hebben en kan tijdelijk of blijvend zijn.

De klassieke mannelijke kaalheid (alopecia androgenetica) komt bijsommige mannen reeds in de puberteit voor. Deze vorm is meestalblijvend. Erfelijke aanleg speelt hierbij een belangrijke rol. Bijvrouwen in de overgang kan haaruitval voorkomen door het verlaagdeoestrogeengehalte in het bloed. Deze vorm bij vrouwen is ook blijvend.Extra haaruitval die vaak tijdelijk van aard zijn kunnen veroorzaaktworden door bijvoorbeeld zwangerschap, een schildklierstoornis, gebruikvan medicijnen en door stress. Haarbeschadiging door bijvoorbeeldzonnestraling of droge lucht, scherpe kammen, permanentbehandeling,kleuren van het haar kan haaruitval veroorzaken die niet blijvend hoeftte zijn.

Welke maatregelen kunt u zelf nemen?
Het vermijdenvan oorzaken die haarbeschadiging met als gevolg haaruitval hebbenzoals bijvoorbeeld het permanenten van haar. Een goede conditie van hethaar, gezonde voeding en een goede algemene lichamelijke welbevindenzouden kunnen helpen het haaruitval te vertragen.

Wanneer moet u een huisarts raadplegen?
Bij plotseling uitvallen van hele plukken haar kunt u het beste naar uw arts gaan.

Welke geneesmiddelen kunt u gebruiken?
Bij deklassieke mannelijke kaalheid kan een minoxidil bevattende lotiongebruikt worden (Regaine). Dit middel werkt alleen bij mannen metalopecia androgenetica en uitsluitend indien nog haarfollikels aanwezigzijn. Het is geen wondermiddel en werkt doorgaans niet bij iedereen.Bovendien is het dan noodzakelijk om het middel blijvend 2x daags aante brengen. N.B. Van de overige "haargroeimiddelen" is de werkingonvoldoende of niet aangetoond.

Lees voor gebruik de bijsluiter.

Hoofd & Huid