12Drogist.nl maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Home » Hoofd & Huid » Hoofdluis

Zelfzorgstandaard over hoofdluis

Algemeen:
Luizen zijn kleine insekten van 2 tot 4 mm. Ze leven van bloed ennestelen zich vaak op de hoofdhuid. De klachten van hoofdluis zijn jeuk op het hoofd en soms zijn de luize-eitjes als witte pitjes van 1 mm(neten) bij de haarwortels te zien. Neten kleven aan de haren. Luizen kunnen worden overgedragen via lichamelijk contact of bijvoorbeeld door jassen en kapstokken op school. Hang daarom de jassen niet te dicht naast elkaar en geef besmetting met hoofdluis door aan de schoolleiding en aan uw omgeving. Schaamluis is een ander soort luis, deze nestelt zich insecundaire beharing (schaamharen, baard en snor)

Welke maatregelen kunt u zelf nemen?
Luizen kunnen zich 2 dagen in leven houden als ze zich niet op de mens bevinden. Kleding en beddengoed wassen bij 95 graden Celsius. Knip de nagels kort, zo voorkomt u krabwondjes.

Wanneer moet u een huisarts raadplegen?
Met hoofdluis hoeft u in principe niet naar de huisarts.

Welke geneesmiddelen kunt u gebruiken?
Tegen hoofdluis zijn speciale haarlotions of shampoo te verkrijgen die de luis doden. Bijvoorbeeld permetrine lotion (Loxazol) of malathionlotion (Prioderm). Alternatief is eventueel een spray metpiperonylbutoxide en bioalletrine (Para Speciaal), met name geschikt voor kledingstukken. Een nabehandeling kan noodzakelijk zijn. Het is van belang om dode luizen en neten te verwijderen. Kam daarom het haar gedurende een week met een stofkam of netenkam. Het middel Neetex®vermindert de kleefkracht van de eitjes, waardoor ze beter uitspoelen. Om tijdens een epidemie (her)besmetting te voorkomen kunt u gedurende 8 weken het haar eenmaal per week wassen met Loxazol. Bij zwangerschap mag u eerder genoemde middelen niet gebruiken. De laatste tijd wordt resistentie gemeld tegen permetrine (Loxazol), waardoor dit minder goed werkt. Malathion (bv in Prioderm) is dan het enige alternatief. 

Lees voor gebruik de bijsluiter.