12Drogist.nl maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Home » (Hoofd)Pijn

Zelfzorg standaard voor hoofdpijn

Algemeen:

Hoofdpijn is een veel voorkomende klacht. Bijna iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. Dit kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld spanning of stress, maar ook van oogafwijkingen, gebitsproblemen, of acute hogebloeddruk. Hoofdpijn treedt vaak op in verband met koorts en griep of een verkoudheid. De drie belangrijke soorten hoofdpijn zijn:
  • Spanningshoofdpijn, veroorzaakt door verhoogde spanning in nek en schouderspieren ("band om het hoofd").
  • Migraine, een hevige hoofdpijn (vaak aan één kant) die aanvalsgewijsoptreedt, en gepaard kan gaan met misselijkheid. De oorzaak is onbekend.
  • Voorhoofds- of aangezichtshoofdpijn, vaak houdt dit verband met een voorhoofdsholte-ontsteking of verkoudheid. Ook overbelaste oogspieren (verkeerde bril of ingespannen turen) kunnen de oorzaak zijn.

Welke maatregelen kunt u zelf nemen?

Zorg voor voldoende frisse lucht. Probeer zo mogelijk de oorzaak weg te nemen. Negatieve factoren zijn onvoldoende nachtrust, slecht zien, verkeerde werkhouding, stress, onregelmatig leven, veel alcohol en roken.

Wanneer moet u een huisarts raadplegen?
Als de hoofdpijn langer dan enkele dagen duurt, neem dan contavt op met uwhuisarts. Ook als u vermoedt dat u migraine heeft, of na een verkoudheid voorhoofdshoofdpijn houdt. Ga sowieso naar de huisarts als u plotseling zonder aanleiding ernstige hoofdpijn krijgt, of als dit het gevolg is van een val of ongeluk.

Welke geneesmiddelen kunt u gebruiken?
Gebruik een pijnstiller met paracetamol, carbasalaatcalcium 600 mg, ibuprofen (AdvilNurofen) of naproxen (Aleve). Er zijn ook diverse combinatiepreparaten (SaridonSanalgin) in de handel. Deze hebben i.h.a. een groter risico op bijwerkingen.

Bekijk ook de zelfstandaard over pijn in het algemeen.

Lees voor gebruik de bijsluiter.