12Drogist.nl maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Home » Hoofd & Huid » Huidproblemen

Zelfzorgstandaard over huidproblemen

Algemeen
Huidallergie kan zich uiten in diverse vormen. Niet alleen roodheid enjeuk, maar ook bultjes, blaasjes of huidschilfering kunnen voorkomen. Deze allergische reactie kan ontstaan door kontakt met de huid, maar ook door inname of inademing van de stof waarvoor men allergisch is. Het kan een allergie zijn voor bijvoorbeeld voedsel (koemelk, noten, vis, aardbeien), medicijnen, cosmetica of zeep. De verschijnselen worden ook wel allergisch eczeem genoemd (eczeem is een verzamelnaam voor verschillende huidziekten). Zwemmerseczeem is geen eczeem, maar een schimmelinfectie van de huid.

Welke maatregelen kunt u nemen
Door nauwkeurig nagaan wanneer een allergische huidreactie optreedt kan geprobeerd worden deze te mijden. Vermijd krabben en daardoor huidinfectie. Gebruik bij een droge huid liever geen alcohol bevattendes meermiddelen, niet te veel zeep, en vermijd overmatig douchen om eventueel uitdroging te voorkomen.

Wanneer moet u de arts raadplegen
Bij ernstige huiduitslag, een huiduitslag die langer dan twee wekenduurt en bij heftige jeuk kunt u het beste naar uw arts gaan.

Geneesmiddelen
Bij allergische huidreacties zijn anti-allergische middelen in tabletvorm het meest effectief, zoals bv. loratidine (Allerfre) of cetirizine (Zyrtec). Is de huid erg droog dan kunt u een vettende creme of zalf gebruiken bijvoorbeeld vaseline (zuurvrij), of een vettende badolie (Balneum Hermal). Hierdoor vormt zich een vetlaagje op de huid waardoor schilfering en uitdroging van de huid wordt tegengegaan. Er zijn verschillende middelen die kortdurende jeuk verminderen door een verdovende werking, zoals smeersels met menthol (mentholgel of mentholpoeder) of met de stof pramocaïne zoals bv. Nestosyl. Smeersels met anti-histaminica zoals (Azaron of Caladryl) werken maar kort, en kunnen bovendien zelf een allergische reactieveroorzaken. Ook kunt u een homeopathisch product proberen, bijvoorbeeld Cardiflor (crème of zalf).

Lees voor gebruik de bijsluiter.