12Drogist.nl maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Home » Overige » Insectenbeten

Zelfzorgstandaard over insectenbeten

Algemeen:
Een insectenbeet kan zowel plaatselijke (op de plek waar gestoken is)als algemene klachten geven. Bij een plaatselijke reactie wordt de huidrood en gezwollen, is vaak pijnlijk en jeukt. Wanneer erovergevoeligheid bestaat voor bijen- of wespengif, dan kan de reactiein het hele lichaam heftig en gevaarlijk zijn:

  • gezwollen oogleden en lippen
  • matheid
  • onwel worden, flauwvallen
  • jeuk
  • benauwdheid (astma)

Welke maatregelen kunt u zelf nemen?
Vermijd hetgebruik van geurtjes en sla niet naar insecten om ze te verjagen. Ukunt een klamboe om het bed gebruiken. Verwijder na een bijesteekeventueel de angel in de huid met behulp van een pincet. Dep degestoken plaats met verdunde ammonia om zwelling te voorkomen. Op deplaats van een wespensteek kunt u het beste wat azijn aanbrengen.

Wanneer moet u een huisarts raadplegen?
Men moetdirekt naar een arts gaan indien een algemene allergische reactie isopgetreden (overgevoeligheid voor bijen- of wespengif). Dit is hetgeval wanneer u benauwd wordt (met een piepende ademhaling), uitslagkrijgt op andere plaatsen dan de steekplaats of onwel wordt. Bij eensteek in de mondholte of keel (ook aan de buitenkant) waarbij zwellingoptreedt direkt de arts waarschuwen.

Welke geneesmiddelen kunt u gebruiken?
Om de jeukte verzachten kunt u lidocaïne zalf, (Nestosyl) crème, tripilennamidezalf (Azaron), calamine zalf (Caladryl) een mentholgel ofmentholstrooipoeder (niet voor kinderen jonger dan 2 jaar) gebruiken.Ook kunt u de AfterBite pen gebruiken ter verlichting van de jeuk(bevat ammonia). Om te voorkomen dat insecten steken kunt u de huidinsmeren met een insektenwerend middel, bijvoorbeeld citronellaolie ofdiethyltoluamide (DEET), bijvoorbeeld Autan, Care Plus Deet® lotion ofspray

Lees voor gebruik de bijsluiter.