12Drogist.nl maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Home » (Hoofd)Pijn » Keelpijn

Zelfzorgstandaard over keelpijn

Algemeen:
In de meeste gevallen is keelpijn het gevolg van een keelinfectie veroorzaakt door een virus. Soms is de oorzaak een bacterie of schimmel. In dat geval zijn dan witte stippen achter in de keel te zien. Andere oorzaken van keelpijn zijn bijvoorbeeld te veel roken, een verkeerd of te veel stemgebruik. Klachten bij keelpijn zijn meestal heesheid, een droge en geïrriteerde keel en pijn bij het slikken. Een keelontsteking is meestal na 5 tot 7 dagen genezen.

Welke maatregelen kunt u zelf nemen?
Verlichting van de klachten kan optreden door te gorgelen met bijvoorbeeld zout water, of door op een snoepje of een dropje te zuigen. Hierdoor wordt de keel bevochtigd en wordt de doorbloeding van het keelslijmvlies bevorderd.

Wanneer moet u een huisarts raadplegen?
Indien de keelpijn langer aanhoudt dan 5 tot 7 dagen en/of gepaard gaat met koorts en vermoeidheid, bij witte stippen in de keel, bij rode vlekken op de huid en bij een sterke verergering van de klachten.

Welke geneesmiddelen kunt u gebruiken?
Wanneer het slikken heel erg pijnlijk is kunt u zonodig een pijnstiller met paracetamol gebruiken. Zuigtabletten kunt u gebruiken vanwege het positieve effect van het zuigen op de doorbloeding, bijvoorbeeld Hibitane, Trachitol, Strepsils, Superol.

Lees voor gebruik de bijsluiter.