12Drogist.nl maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Home » Hoofd & Huid » Koortslip

Zelfzorgstandaard over koortslip

Algemeen:

Lippen zijn het hele jaar door uiterst gevoelig voor invloeden van buitenaf. In de zomer kunnen sterke zonnestralen zorgen voor gesprongen, uitgedroogde of verbrande lippen. In de winter kunnen del ippen door kou, vocht en wind ruw en schraal aanvoelen. Vooral aan zee, op het water en in de sneeuw zijn de lippen extra kwetsbaar door de sterkere reflectie van de zonnestralen. Het uitdrogen van de lippen bij vorst, schraal weer en felle zon kunt u voorkomen door ze te beschermen met vet (vaseline) of een lippenpommade. Voor de wintersporten in de zomer heeft een lipbeschermer met een hoge zonnefilter de voorkeur.

Koortslip

De oorzaak van de koortslip is het herpes simplex-virus. Na de eerste besmetting blijft het virus in het lichaam. Het wordt vaak actief wanneer de lichaamsweerstand is verminderd bijvoorbeeld bij koorts, felle zon, na uitdrogen van de lippen en bij schraal weer. Bij een koortslip zijn kleine, doorzichtige, blaasjes met vocht op de lip te zien. Na het openbarsten vormen zich wondkorstjes en kloofjes door het indrogen van de blaasjes. Het duurt ongeveer 7 tot 10 dagen totdat de huid is genezen. Men kan het ontstaan van een koortslip vaak aanvoelen, vlak ervoor is namelijk vaak sprake van een kloppend, pijnlijk en branderig gevoel.

Welke maatregelen kunt u zelf nemen?

Let op het besmettingsgevaar. Het virus kan worden overgedragen via direct contact. Vermijd daarom het krabben van wondjes en het knuffelen van baby's (baby's kunnen zeer ernstig ziek worden bij besmetting). Bescherm uw lippen bij felle zon, vorst of droog weer tegen uitdrogen met een vettende lippenpommade. Vermijd een overmatig gebruik van water en zeep, deze hebben namelijk een indrogend effect.

Wanneer moet u een huisarts raadplegen?

Indien de blaasjes langer dan twee weken aanhouden en indien u vaak last heeft van een koortslip.

Welke geneesmiddelen kunt u gebruiken?

Zodrau een koortslip voelt aankomen kunt u een crème met aciclovir(Zovirax, Previum) of penciclovir (Fenistil Penciclovir) gebruiken. Dit moet zeer frequent worden aangebracht. Het is alleen zinvol voordat de blaasjes uitgebroken zijn. Zijn de blaasjes reeds zichtbaar dan kunt ude blaasjes het beste indrogen met bijvoorbeeld zinkzalf (Daroderm zinkzalf). Ingedroogde plekjes kunt u behandelen met een lippenpommade (Labello, Blistex).

 

Lees voor gebruik de bijsluiter.