12Drogist.nl maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Home » Hoofd & Huid » Likdoorns

Zelfzorgstandaard over likdoorns

Algemeen:
Een likdoorn is een eeltverdikking op de voet, die vaak pijnlijk is. Een likdoorn wordt ook wel eksteroog genoemd. Een likdoorn ontstaat uiteelt. Door verhoogde druk gedurende langere tijd op een stukje huidontstaat eerst een kleine eeltplek. Daarna ontwikkelt het eelt zich naar binnen, en ontstaat een pijnlijke eeltpit, soms voorzien van een zwarte spikkel in het centrum (diepe likdoorn).

Oorzaken
Een likdoorn (eksteroog) kan ontstaan door te kleine schoenen of schoenen die knellen te dragen. Transpiratie kan door verweking van de huid een zachte likdoorn tot gevolg hebben.

Welke maatregelen kunt u zelf nemen?
Door passende schoenen te dragen en een goede verzorging van de voeten kunnen likdoorns voorkomen worden. Is reeds sprake van een likdoorn dan kunt u proberen door verweking de likdoorn te verwijderen.

Wanneer moet u een huisarts raadplegen?
Is er sprake van een diepe likdoorn of veel voetklachten of heeft u suikerziekte, dan kunt u het beste naar uw arts gaan. Eventueel kan de likdoorn weggehaald worden door een pedicure.

Welke geneesmiddelen kunt u gebruiken?
Eelt kan worden week gemaakt met een oplossing met salicylzuur, bijvoorbeeldFormule W, Noxacorn of Duofilm. Bescherm de huid rondom met vaseline of een likdoornring en verwijder het eelt na 1 tot 2 dagen. In de handel zijn ook speciale likdoornpleisters zoals Hansaplast en Scholl.

Lees voor gebruik de bijsluiter.