12Drogist.nl maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Home » Maagklachten

Zelfzorgstandaard over maagklachten

Algemeen:
Maagklachten die kunnen optreden zijn zuurbranden, pijn in de bovenbuik, opgeblazen gevoel, misselijkheid en pijn achter het borsteen. Maagklachten kunnen optreden na bijvoorbeeld overmatig alcoholgebruik, te veel en te vet of gekruid eten of van sommige medicijnen. Berucht zijn de anti-reumatische pijnstillers. Bij zuurbranden stroomtzure maaginhoud terug in de slokdarm. Wanneer de "portier" (de overgangtussen maag en slokdarm) niet goed sluit, b.v. door een te grote ruimte voor de slokdarm in het middenrif, komt het maagzuur naar boven, en veroorzaakt pijnlijk "zuurbranden". Het eten van een vette maaltijd is een veel voorkomende oorzaak, maar ook zwangere vrouwen kunnen last hebben van zuurbranden door de verhoogde druk in de buik.

Welke maatregelen kunt u zelf nemen?
Vermijd maagklachten door leef- en eetgewoonten aan te passen : eet geen grote porties en vette maaltijden, liever geen knoflook en scherpe kruiden, geen overmatig alcohol- of koffiegebruik, niet roken, draag geen kleding die in de taille knelt. Bij nachtelijke maagpijn kunt u proberen de klachten te verlichten door het hoofdeinde van het bed omhoog te plaatsen (15-25 cm).

Wanneer moet u een huisarts raadplegen?
Indien de klachten verergeren of ondanks dieetmaatregelen langer dan twee weken aanhouden. Redenen zijn: bloed braken of zwarte ontlasting, regelmatig maagpijn met evt. overgeven, vermagering en verminderde eetlust

Welke geneesmiddelen kunt u gebruiken?
Bij incidentele klachten kunt u een maagzuurbindend middel gebruiken die een combinatie van algeldraat en magnesium(hydr)oxide bevat. (Niet geschikt voor mensen met een nierstoornis). Te gebruiken een uur na de maaltijd en voor het slapen gaan. Het beste kunt u voor een drank kiezen bijvoorbeeld Antagel, Maalox of Regla-pH. Er zijn ook tablettenin de handel, deze moeten dan goed gekauwd worden (Maalox, Regla-pH ,Risp). Eventueel kunt u bij ernstige klachten of klachten die langere tijd aanhouden een maagzuurremmend middel gebruiken bijvoorbeeld ranitidine (Zantac 75) of famotidine (Pepcid). Zijn de klachten na twee weken nog niet over, dan kunt u het beste een arts raadplegen. Gebruikt u al medicijnen, dan is het goed om uw arts of apotheker te raadplegen omdat sommige middelen niet gecombineerd kunnen worden.

Lees voor gebruik de bijsluiter.