12Drogist.nl maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Home » (Hoofd)Pijn » Oorpijn

Zelfzorgstandaard over oorpijn

Algemeen
Klachten bij oorpijn zijn stekende of bonzende pijn, jeuk of pijn bij trekken aan de oorschelp, of tijdelijk gehoorverlies. Bij kleine kinderen kan oorpijn ook samen gaan met bijvoorbeeld buikpijn, misselijkheid, koorts. Oorpijn kan het gevolg zijn van een ontsteking van het uitwendige oor of van het middenoor (inwendig). Bij een loopoor is sprake van pusafscheiding en is het trommelvlies doorgebroken, dit is meestal het gevolg van een middenoor-ontsteking.

Welke maatregelen kunt u nemen
Vermijd krabben in het oor. Een propje oorsmeer kunt u gedurende enkele dagen behandelen met enkele druppels slaolie. Gebruik eventueel speciale oordopjes bij het zwemmen bijvoorbeeld Ohropax zodat er geen water in het oor komt.

Wanneer moet u de arts raadplegen
Bij hoge koorts, snelle verergering van de oorpijn en bij een loopoor. Ook als een prop oorsmeer niet verdwijnt, kan de arts het oor uitspuiten.

Geneesmiddelen
Bij oorpijn waarbij de trommelvlies intact is (dus niet bij een loopoor) kunt u oordruppels gebruiken met lidocaïne (Otalgan), niet langer dan 3 dagen. Bij een middenoorontsteking is het mogelijk dat de arts neusdruppels met xylometazoline (Otrivin) voorschrijft. De neusdruppels zorgen ervoor dat de verbinding van de neus met het oor via de buis van Eustachius weer open gaat. Hierdoor wordt de druk in het oor verminderd en daarmee de oorpijn. Paracetamol kan gebruikt worden tegen de pijn en de eventuele koorts.

Lees voor gebruik de bijsluiter.