12Drogist.nl maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Home » 12Drogist » Zelfzorgstandaarden » Vastzittende hoest

Zelfzorgstandaard over vastzittende hoest

Zelfzorgstandaard over vastzittende hoest

Algemeen:
Hoesten is een beschermingsreactie van het lichaam. Wanneer hetslijmvlies van de luchtwegen geprikkeld wordt, gaat men als reactiedaarop hoesten (hoestreflex), om deze stoffen kwijt te raken. Detrilhaarfunctie van de slijmvliezen zorgt voor het transport van hetslijm naar boven toe. Bij voldoende slijm in de bovenste luchtwegenontstaat vervolgens een hoestreflex.

Welke maatregelen kunt u zelf nemen?
Een goedeconditie zorgt ervoor dat u minder vatbaar bent voor een besmetting metbacteriën of een virus. Verder kunt u beter niet roken en rokerigeruimten mijden. Indien de hoest door een allergie veroorzaakt wordt,moet de allergie worden behandeld, of worden voorkomen.

Wanneer moet u een huisarts raadplegen?
Hoest diegepaard gaat met benauwdheid of bloed in het opgehoeste slijm,geelgroen slijm, of met koorts langer dan 3 dagen. Bij hoest langer dan2 weken terwijl u niet verkouden bent. Indien u verkouden bent en hethoesten na 5 dagen niet minder is geworden.

Welke geneesmiddelen kunt u gebruiken?
Bij hoestdie gepaard gaat met vastzittende slijm kunt u broomhexine(Bisolvon)gebruiken, zowel in drank en in tabletvorm te verkrijgen.Broomhexine verdunt het slijm waardoor het makkelijker opgehoest kanworden. Ook acetylcysteïne (fluimucil) heeft een slijmverdunnendewerking.

Lees voor gebruik de bijsluiter.