12Drogist.nl maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Home » Hoesten, Griep & Verkoudheid » Neusverkoudheid

Zelfzorgstandaard over verkoudheid

Algemeen:
Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Typisch is de "loopneus",eerste dagen waterige slijm, daarna dik en groen. Bij een gewoneverkoudheid is er geen koorts. Er zijn meer dan 150 verschillendeverkoudheidsvirussen, een reden waarom men niet immuun wordt voor hetverkoudheidsvirus. Antibiotica helpen niet, de verkoudheid gaat na 5tot 10 dagen vanzelf over. Bij kinderen kan verkoudheid meercomplicaties geven zoals en oor- of bijholteontsteking, soms met hoest,gepaard gaande met koorts.

Welke maatregelen kunt u zelf nemen?
Goedventileren en neusspoelen of druppelen. Voorkom besmetting van anderen(via de lucht). Bij babies is het belangrijk dat de neus niet verstoptzit i.v.m. de voeding. De neus indruppelen met zout water (1 theelepelop een glas water) en daarna reinigen met een wattenstaafje of eenneusreinigingspompje.

Wanneer moet u een huisarts raadplegen?
Als deverkoudheid gepaard gaat met hevige oorpijn of pijn in de bijholten ofvoorhoofdsholte. Bij kinderen wanneer er langer dan drie dagen koortsis, of als er langer dan 1 tot 2 weken groen of geel snot uit de neuskomt.

Welke geneesmiddelen kunt u gebruiken?
Neusdruppelskunnen worden gebruikt voor een periode van maximaal 1 week. Dit inverband met de optredende gewenning, waardoor men op den duur niet meerzonder kan, zonder een verstopte neus te hebben. Xylometazolineneusdruppels of spray (Otrivin of Vicks sinex) of oxymetazoline(Nasivin). Voor kinderen jonger dan 2 jaar is een fyiologischezoutoplossing afdoende en bovendien onschadelijk.

Lees voor gebruik de bijsluiter.