12Drogist.nl maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Home » Hoofd & Huid » Wondontsmetting

Zelfzorgstandaard over wondontsmetting

Algemeen:
De meest voorkomende wonden zijn schaafwonden, snijwonden, scheurwonden en bijtwonden. Bij een beschadigde huid neemt de kans op infectie toe. Een huidinfectie wordt meestal veroorzaakt door bacteriën die normaal op de huid voorkomen. Een ontstoken huid is meestal rood, gezwollen, en bevat pus.

Welke maatregelen kunt u zelf nemen?
Voordat u de wond verzorgd kunt u het beste uw handen wassen en goed drogen. Zonodig de handen wassen met een ontsmettingsmiddel. Bij een open of bloedende wond kunt u het beste wegwerphandschoenen dragen. Glassplinters of straatvuil kunnen het beste uit de wond worden verwijderd met een in alcohol ontsmette pincet. Een bloedende wond kunt u het beste even laten "doorbloeden". Zorg ervoor dat het bloed niet in de wond wordt geveegd. Kleine wondjes kunnen schoon gemaakt worden met water. Daarna het wondje zonodig droogdeppen met een gaasje.

Wanneer moet u een huisarts raadplegen?

  • Als een wond zomaar ontstaat zonder aanwijsbare oorzaak
  • Als u koorts krijgt
  • Als de wond na enkele dagen weer pijn gaat doen (infectie)
  • Als de wond niet kan worden schoongemaakt
  • Als het een diepe wond betreft, of de wond meer dan 2 mm openstaat
  • Als het een beet betreft
  • Als u geen tetanusinjectie heeft gehad, of wanneer dit langer dan 10 jaar geleden is

Welke geneesmiddelen kunt u gebruiken?
Voor het desinfecteren van wondjes kan een oplossing of een zalf met jodium worden gebruikt. Betadine bevat jodium in een speciale vorm (povidonjodium) waardoor het niet prikt. Ook kan worden gedesinfecteerd met een oplossing van alcohol 70%, waterstofperoxide 1,5%, of metchloorhexidine in alcohol (Sterilon). Sterilon heeft als nadeel dat het prikt in de wond. Sterilon niet gelijktijdig met zeep gebruiken, dit vermindert de werking. Een jodiumbevattende wondpoeder (Dutimon) kan beter niet bij vochtige wonden worden gebruikt. De kans op littekenvorming is dan groter omdat het poeder de wond niet helemaal afsluit. Dek zonodig het wondje af met een pleister of gaasje. Binnen enkele dagen moet verbetering optreden. De ontsmettende middelen vertragen het genezingsproces. Gebruik de ontsmettende middelen daarom in ieder geval niet langer dan 14 dagen.

Lees voor gebruik de bijsluiter.