12Drogist.nl maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Home » Hoofd & Huid » Wratten

Zelfzorgstandaard over wratten

Algemeen:
Wratten kunnen op het hele lichaam voorkomen en variëren in aantal en grootte. Wratten worden veroorzaakt door virussen in de huid en zijn besmettelijk. Wratten bij kinderen zijn besmettelijker dan wratten bij volwassenen. Ze ontstaan 3 tot 6 maanden nadat de huid in contact is gekomen met het virus.

Welke maatregelen kunt u zelf nemen?
De meeste wratten verdwijnen vanzelf. Binnen 2 jaar zijn twee van de drie wratten bij kinderen verdwenen. Bij volwassenen duurt dit vaak iets langer. Vermijd krabben aan de wrat, want dan is de kans groot dat er beschadiging van de wrat optreedt. Het risico van verspreiding van de besmetting van het virus is dan groter. Het virus is vaak in zwembaden, doucheruimten en sportzalen aanwezig. Door het dragen van schoenen kan een besmetting worden voorkomen. Het wassen en goed drogen van uw voeten na een dergelijk bezoek wil ook wel helpen om besmetting te voorkomen.

Wanneer moet u een huisarts raadplegen?
Bij wratten die plotseling van kleur en/of grootte veranderen en bij wratten die spontaan gaan bloeden. Ook bij ouderdomswratten en wratten op de geslachtsorganen kunt u het beste naar uw arts gaan.

Welke geneesmiddelen kunt u gebruiken?
In de handel is zijn aanstipvloeistoffen waarmee de wrat kan worden aangestipt (Formule W, Duofilm). Deze bevatten salicylzuur. De bovenste huidlaagje wordt week, waarna het kan worden afgeschraapt. Bescherm de gezonde huid rondom de wrat met een pleister (maak b.v. een gaatje met een perforator) of met vaseline, zinkzalf of zinkolie. Sluit het flesje na gebruik onmiddellijk af. Bij kinderen is het beter om op grote huidoppervlakten geen aanstipvloeistof toe te passen, vanwege het risico op overgevoeligheid. Behandel de wratten dan niet allemaal tegelijk. De methode met vloeibare stikstof (bevriezing) wordt meestal toegepast door de huisarts of met Wartner.

Lees voor gebruik de bijsluiter.