12Drogist.nl maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Home » Hoofd & Huid » Zwemmerseczeem

Zelfzorgstandaard over zwemmerseczeem

Algemeen:
Zwemmerseczeem is geen eczeem zoals de naam doet vermoeden, maar een infectie aan de voeten. Met name tussen de tenen is sprake van huiduitslag. De huid ziet rood en kan gaan schilferen, wat vaak gepaard gaat met pijnlijke kloofjes. Soms is sprake van een onaangename geur. De aandoening is besmettelijk.

Oorzaken
Zwemmerseczeem wordt veroorzaakt door dermatofyten. Schimmels gedijen het beste in een warme en vochtigomgeving, b.v. tussen de tenen.

Welke maatregelen kunt u zelf nemen?
Besmetting vindt vooral plaats in zwembaden en kleedruimtes van sportzalen. Probeer op deze plaatsen zo min mogelijk op blote voeten te lopen. Door de leefomgeving van schimmels zo ongunstig mogelijk te maken kunt u proberen zwemmerseczeem te voorkomen: goede ventilatie, niet vochtig, niet warm. Zwemmerseczeem kunt u proberen te voorkomen door de voetenregelmatig te wassen, zeepresten goed af te spoelen en af te drogen. Met name tussen de tenen zorgvuldig afdrogen. Gebruik liefst aparte schone handdoeken voor de voeten. Handdoeken wassen bij tenminste 60 graden Celsius. Douche of bad goed reinigen om verspreiding te voorkomen. Gebruik iedere dag schone sokken, liefst van katoen of wol. Bij zweetvoeten eventueel twee maal per dag schone sokken. Het is belangrijk om de voeten zo droog mogelijk te houden. Gebruik liefst goed ventilerend schoeisel.

Wanneer moet u een huisarts raadplegen?
Als deinfectie erger wordt, bij uitbreiding naar nagels of voetzolen, als de huid is opengebarsten of wanneer de aandoening langdurig aanhoudt kunt u het beste uw arts raadplegen.

Welke geneesmiddelen kunt u gebruiken?
De behandeling van zwemmerseczeem moet langdurig worden volgehouden. Vaak is de behandeling een combinatie van een crème voor de voeten en strooipoeder voor in de sokken. Na verdwijnen van de verschijnselen is nabehandeling van minstens een maand nog noodzakelijk. In de handel zijn schimmelbestrijdende middelen met clotrimazol (Canesten) of miconazol (Daktarin, Dermacure).

Lees voor gebruik de bijsluiter.